10 dies amb els cinemes tancats no s’havian vist mai

with No hi ha comentaris

Ni durant la guerra civil espanyola això no va passar. Sí que llavors els cinemes es varen col·lectivitzar per part del anarquista Sindicat Únic d’Espectacles Públic. Una confiscació en tota regla feta per la seva organització anomenada Comitè Econòmic de Cinemes. Aquest comitè va continuar exhibint pel·lícules, especialment les nord-americanes i de perfil més comercial i fins i tot va arribar a un acord econòmic amb les distribuïdores majors, malgrat que al cap de poc temps el va incomplir.

Les distribuïdores varen deixar de subministrar el seu cinema, que es suplia provisionalment amb produccions soviètiques i documentals, fins que l’any 1937 la Generalitat va poder recuperar el control de les sales i també l’acord amb els americans. Aquests varen aprofitar per exhibir tot el cinema acumulat durant el període de l’impagament.

Fins i tot entre l’inici de la guerra i el 1937 es varen obrir dues sales més a Barcelona, el ja desaparegut Cine Vergara, al costat de la Plaça de Catalunya i el Cine Dorado, desprès Doré i finalment Aribau Club, recentment tancat de manera definitiva.

10 dies de cinemes no s’havia vist mai, ni 15 ni 20 ni, segurament 30, com sembla que finalment serà.

Mentre tant, crec que no ens equivoquem si diem que aquests dies han estat els de més consum cinematogràfic mai vist. Ara, a través de les televisions i les plataformes tenim l’oportunitat de veure’l gairebé tot.

Però, que passarà quan es reobrin els cinemes?

L’efecte socialitzador de les pel·lícules, el fet de veure-les amb l’acompanyament propi i de tercers es farà més necessari que mai, especialment pel record de l’angunia d’aquests dies que, pel que no hem pogut compartir amb ningú més que amb nosaltres mateixos i el nucli familiar més proper, els moments de lleure, diversió i companyonia.

Aprofitem ara per veure molt cinema. Segur que crearem nous públics a les sales, l’espai idoni per veure les pel·lícules!

Bon diumenge!

Cambrils, 22 de març de 2020

Leave a Reply