El primer i més gran crowdfunding del món.

with No hi ha comentaris

Ja estem en ple procés del crowdfunding solidari endegat perquè la Rambla de l’Art – Cambrils pugui tornar a ser un referent cinematogràfic al Camp de Tarragona, un cop les sales de cinema puguin obrir de nou.
Tot i que aquesta manera de finançar projectes fa servir l’anglicisme de crowdfunding, hauríem de dirigir-nos cap a Europa, i més concretament a Barcelona, per trobar el més gran projecte de micro-mecenatge que mai ha existit i que segur, mai més existirà. La construcció de la Sagrada Família és el projecte col·lectiu amb més recursos anònims del mon. Va començar l’any 1882 i encara segueix. El seu finançament s’ha basat sempre amb donatius, la base del mecenatge, tot i que avui li son molt més importants els ingressos per visites.
La plataforma pionera de micro-mecenatge a Catalunya és Verkami, – la plataforma del nostre projecte – que va iniciar la seva activitat gracies a una família de Mataró l’any 2010, que ha aconseguit un èxit aclaparador que fins hi tot ha estat reconegut amb un premi a l’excel·lència empresarial per Nacions Unides
Malauradament la llei espanyola de mecenatge de 1994 i 2002 no està feta per impulsar aquesta mena de finançament multitudinari i gairebé anònim i per tant, les aportacions no tenen un retorn addicional a efectes fiscals que segur les faria molt més útils alhora de participar en nous projectes. Avui la llei considera aquests aportacions – pel fet de tenir recompenses – com una acció de compra-venda normal i els receptors hem de tributar per IVA els suports rebuts en el règim general malgrat casos com el nostre, que les entrades al cinema està gravades al IVA reduït del 10%. A més a més s’haurà de tributar també en l’Impost de societats o IRPF.
Per tant, l’entorn fiscal és força hostil pel micro-mecenatge sobre tot perquè els donants, en la seva immensa majoria no son persones especialment adinerades. És evident que una legislació favorable a aquesta forma de fiançament impulsaria l’economia de les persones, petites i mitjanes empreses i les iniciatives socials.
L’únic aspecte legislat en defensa dels donants és que les plataformes que es dediquin al crowfunding estan vigilades per la Comisión Nacional del Mercado de Valores. Això assegura que els diners invertits arriben si o si als promotors dels projectes que, com el nostre, s’acullen a aquesta fórmula de finançament.
Tot i això, seguim demanat la vostre participació ara ja que tenim cobert un 60% de l’objectiu inicial previst.
Cambrils 5 de maig 2020

Leave a Reply