Expressions cinematogràfiques. 1

with No hi ha comentaris

Moltes de les paraules del vocabulari cinematogràfic ja formen part de la quotidianitat més normalitzada, com quan diem …no em facis un spoiler
Així també, certa narrativa cinematogràfica i les expressions que les identifiquen ens son ja familiars. Fàcilment veiem un flash-back i fins ho tot, un flash-forward o un pla-seqüencia o un pla-film, com BIRDMAN (Gonzalez Iñárritu), Oscar a la millor pel·lícula 2016, i més darrerament, 1917 (Sam Mendes)
Altres expressions, també ja força comuns, ens serveixen per identificar quan l’argument d’una nova producció té origen en una anterior pel·lícula – spin-off – però que no vol ser una continuació sinó que pretén desenvolupar un personatge o una subtrama de l’original. . Per identificar continuacions d’històries fem servir la paraula seqüela o si ens expliquen una història prèvia a la original tenim la preqüela.
Ens trobem amb un crossover quan es creuen personatges d’una saga en la d’una altra, com si James Bond fos un dels nous personatges de Mission Impossible.
Dins aquest petit repàs d’expressions hi encaixen també els de remake, quan es realitza una nova versió d’una pel·lícula, amb intenció de ser fidel a l’original o el reboot, quan es reescriu el guió no seguint la història prèvia, sinó conservant tan sols els elements que es consideren els millors o més interessants i dels que es pot treure també un bon guió.
Una de les paraules de més significat i potser menys conegudes de l’argot és la del final cut, és a dir, la última paraula per decidir quan una pel·lícula es dona per acabada i a partir d’aquí és com es mostrarà en públic. Algú ha de tenir la potestat de decidir el final cut i de fet, és una de les decisions que s’han de tenir preses abans de començar qualsevol projecte cinematogràfic. Semblaria que aquesta és una facultat del director i de fet els grans directors com Woody Allen, Martin Scorsese, Steven Spielberg sempre se la reserven però en altres casos, la decisió recau en els productors. Importants pel·lícules han tingut diversos final cut . Un dels més coneguts és el d’APOCALYPSE NOW on Francis Ford Coppola com a director i la també seva productora Zoetrope Studios, fundada amb George Lucas, ha fer diverses versions al llarg dels anys. Des de la versió inicial que va guanyar Cannes l’any 1979, la versió REDUX de l’any 2001 i la darrere, que podrem veure d’aquí a uns dies que per evitar dubtes s’ha titulat APOCALYPSE NOW: FINAL CUT.
Queden moltíssimes més paraules i expressions que podrien fer interminable aquest article, fet no pretenem. Ens quedem aquí.
Cambrils 11 de maig 2020

Leave a Reply