Les Hollywood del món

with No hi ha comentaris

Hollywood és el nom cinematogràfic per excel·lència. D’un petit poblat creat cap el 1850 en va sortir, no sense la sort que sempre han de tenir els grans projectes, la capital del cinema. Aquesta capitalitat s’ha anat repartint entre diversos llocs del mon, alguns dels quals s’ha acollit també a l’ús del sufix wood.

No hi ha dubte que d’entre aquests el més conegut és el de Bollywood, a la Índia. Però cal identificar que no tot el cinema que és produeix a aquest país es pot considerar com a tal. Només és cinema Bollywood aquell que es produeix a la ciutat de Bombai, una de les més poblades i on es produeixen més pel·lícules del mòn i que son rodades en llengua hindi.

Però aquest país té altres grans centres cinematogràfics. A l’est, a l’estat de Bengala Occidental i a seva capital Calcuta, hi ha el barri de Tollygunge – en record de l’enginyer William Tolly que va fer navegable el riu Hugly, distributari del riu Ganges – on s’hi ubica el centre cinematogràfic de Tollywood i que produeix cinema en llengua bengalí. La seva producció és d’aproximadament 50 pel·lícules anuals que el veuen més de 340 milions d’espectadors. Xifres molt allunyades de les espanyoles, que havent participat l’any 2019 en 266 pel·lícules, han estat vistes només per poc més de 16 milions d’espectadors.

I encara més centres cinematogràfics a la Índia. Kollywood és el centre cinematogràfic en llengua tàmil, al barri de Kodambakkam a la capital de l’estat Tamil Nadu, Chennai – per nosaltres coneguda com Madràs – situada al sud del país.

Però no ens quedem a l’Àsia. Europa també té el seu centre cinematogràfic wood. Podríem pensar que està a Gran Bretanya o a França. Doncs no, és a Suècia, en una petita ciutat al sud-oest del país, anomenada Trollhattan i coneguda com Trollywood.

Trollywood també té la seva avinguda de la fama, a l’estil de l’avinguda de les estrelles a Hollywood, que la seva gent fa servir com a reclam turístic, ja que a noms suecs com Michael Nyquist – el periodista de Millenium – o Stellan Skarsgard – el Bill de Mamma Mia o William Turner a la saga de Els Pirates del Carib – també hi tenen la seva estrella grans com Lauren Bacall o Nicole Kidman.

Qui no diu que potser algun dia veurem Brilswood!

Bon dilluns, dia 37 de confinament

Cambrils, 20 d’abril de 2020

Leave a Reply