Variety, un diccionari cinematogràfic

with No hi ha comentaris

La revista cinematogràfica Variety és la degana del seu sector. Va néixer l’any 1905!

De bon principi la revista volia fer servir un vocabulari propi. Sembla que la idea era convertir certes expressions en petits titulars i també crear un club entre els seus lectors.

Una pel·lícula és un pic o pix i aud, és el públic que assisteix a una projecció. Si el que anem a veure és una pic sobre un personatge real tenim un biopic, si veiem un documental, un doc i si aquests pics els aneu a veure a un multicinema, som a un plex. Si a casa veieu una sèrie de comèdia hem vist una sitcom. Atenció, però, que si aquesta és per a adolescents tenim una zitcom. I quan comencem els anuncis, ja som als blurbs. Quan una sèrie porta cert suspens melodramàtic i de cop surt un rètol de “Continuarà”, estem davant d’un cliffhanger.

Una pel·lícula que no la produeixin les majors és una arthouse pic. Si l’actor és australià, tenim un Aussei. El director de fotografia és el DP. A les estrenes els distribuïdors (distribs) i els responsables de les productores (execs) esperen que la pic tingui legs, que tingui cames, que funcioni. Si es roda a Nova York, estem a Gotham o BevHills si som a Beverly Hills, ciutat que forma part de El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula, és a dir, Los Angeles, és a dir, LA.

Ah!, i el dia de l’entrega dels premis Oscar, que se celebra a H’w’d’, el mestre de cerimònies de l’acte és l’emcee

FYC, és a dir, per a la vostra consideració.

Gaudiu del segon divendres de confinació!

Cambrils 27 de març 2020

(article publicat anteriorment a la revista La Vila)

Leave a Reply